Το παρόν άρθρο γεννήθηκε τυχαία… από σχόλιο που αναρτήσαμε στο facebook σχετικά με την εκδήλωση που διοργανώνει σήμερα (ή διοργάνωσε – ανάλογα με το πότε διαβάζετε το κείμενο μας) στην ταβέρνα «Καταρράχτης» νεαρός υποψήφιος του συνδυασμού Ευθυμίου, με «θέμα την παρουσίαση του βιβλίου του Οι Έλληνες Νέοι για την Κρίση».
Στην facebookική ανάρτησή μας, λοιπόν, με διάθεση χιουμοριστική και ολίγον ειρωνική (γιατί όχι)… γράψαμε:
Να σκάσετε απ τη ζήλεια σας εκεί στη λέσχη Degas.....
Το δοκίμιο (?): "Οι Έλληνες Νέοι για την Κρίση", παρουσιάζεται από τον NUREMBERGιο νεαρό και χωρίς τη δική σας βοήθεια...
Τι αντιπρόεδροι τραπεζών, τι πανεπιστημιακοί διδάκτορες, τι δημοσιογράφοι, τι τραγουδιστάδες.... (και τι μπουφέδες παρακαλώ)... θα συμβάλουν στην ανάδειξη των σκέψεών του....
Όλοι και όλες στον Καταρράχτη.... (α και που σαστε.... το βιβλίο θα μοιραστεί δωρεάν --- κάτι σαν τις προεκλογικές υποσχέσεις)
Όμως αμέσως μετά, πιο σοβαρές σκέψεις ταλαιπώρησαν το μυαλό μας, πολύ πέρα από την κλασσική προεκλογικού και αυτοδιοικητικού τύπου αντιπαράθεση…
Και έτσι μπήκαμε σε ιδεολογικά και κοινωνικά μονοπάτια.
Μια αναζήτηση στο internet μας αποκάλυψε ότι το βιβλίο με θέμα την παρουσίαση του βιβλίου του «Οι Έλληνες Νέοι για την Κρίση» δεν είναι παρά μια συλλογή κειμένων από έξη άτομα που εκεί μέσα διατυπώνουν τις απόψεις τους περί της Ελληνικής Κρίσης (Δράματος, θα λέγαμε εμείς)
Ιδού η λίστα των συγγραφέων και των θεμάτων που ανέπτυξαν:
Απόστολος Σιώκας :
Και τώρα τι κάνουμε?
Μια ιστορική ανάλυση της τρέχουσας κατάστασης στην Ελλάδα.
Νικόλ Πρεβεζάνου :
Ο σύγχρονος ρόλος των φιλελεύθερων κομμάτων.
Οι προκλήσεις για τους Έλληνες φιλελεύθερους στην κρίση.
Ιωάννα Παππά :
Η ασθμαίνουσα Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Υπάρχει διαθέσιμο οξυγόνο?
Βασιλική Κωτσικοπούλου :
Από το «Σπάσε το Συμβόλαιο» στο «Φτιάξε το Συμβόλαιο».
Η διέξοδος της αρνητικής ελευθερίας.
Βασιλική Μισσιρά :
Η κρίση του Κράτους ∆ικαίου.
Χρειάζεται η Ελλάδα ένα περισσότερο αποφασιστικό κράτος?
Δικαίωμα των συγγραφέων (απόφοιτων των Σεμιναρίων Πολιτικής Σκέψης του Ιδρύματος Φρίντριχ Νάουμαν για την Ελευθερία – έτσι γράφει ο υπότιτλος του βιβλίου) είναι να δηλώνουν φιλελεύθεροι ή ακόμη και νεοφιλελεύθεροι.
Είναι όμως το αντιπροσωπευτικό δείγμα που θα εξέθετε τη γνώμη της νεολαίας για το τι συνέβη, συμβαίνει και τι πρόκειται να γίνει στην Ελλάδα των Μνημονίων?
Και προκύπτουν τα ερωτήματα:
Ποιος επέλεξε τα συγκεκριμένα άτομα? (αυτό υποσχόμαστε να το ανακαλύψουμε σύντομα)
Με ποια κριτήρια?
Για ποιο σκοπό?
Τι είδους σεμινάρια παρακολούθησαν?
Μια περαιτέρω διαδικτυακή έρευνα σχετικά με το Ίδρυμα Φρίντριχ Νάουμαν, αποκάλυψε ότι βρίσκεται σε ευθεία συνεννόηση με το γερμανικό κράτος και χρηματοδοτείται (εκτός των άλλων) από το υπουργείο εξωτερικών της Γερμανίας!
Το γεγονός αυτό (πέρα από την θεματολογία των «δοκιμίων» που έγραψαν οι νεαροί συγγραφείς) σηματοδοτεί αυτονόητα ζητήματα πολιτικοϊδεολογικής επιρροής, αν όχι εξάρτησης.
Με άλλα λόγια το Ίδρυμα και η Γερμανία ετοιμάζει τη γενιά εκείνη που θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της και θα διευκολύνει την διαχείριση των μεταμνημονιακών επιπτώσεων στην Ελλάδα. Γιατί κάποτε ο Φούχτελ θα πρέπει να επιστρέψει στην πατρίδα του…
Κλείνοντας (προσώρας) δύο παρατηρήσεις:
Πρώτον, είναι κενοδοξία του νεαρού «NUREMBERGιου» και υποψήφιου με τον συνδυασμό Ευθυμίου, να ισχυρίζεται ότι το επίμαχο βιβλίο «Οι Έλληνες Νέοι για την Κρίση» είναι δικό του, όταν από τις περίπου 30 στα ελληνικά σελίδες του, απλά οι 6 σελίδες είναι με δικό του κείμενο…
(Το ότι μοιράστηκε δωρεάν είναι προφανώς στα προπαγανδιστικά πλαίσια του Ιδρύματος που το εξέδωσε και όχι της δικής του γαλαντομίας).
Δεύτερον, η παρουσίαση του βιβλίου ή καλύτερα του «δοκιμίου» του πτυχιούχου των γερμανικών σεμιναρίων και τώρα υποψηφίου στις δημοτικές εκλογές στο Μοσχάτο και στον Ταύρο, μειώνει ακόμη και αυτές τις φιλελεύθερες απόψεις και προθέσεις του, όταν αυτό γίνεται ως show προς ίδιον όφελος μεσούσης της προεκλογικής περιόδου…