Κοινωνικό Μέρισμα: Ποιοι το δικαιούνται – παραδείγματα!

Το 'πε: 
Που: 

Η υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας , που προήλθε από τους υψηλούς φόρους, έδωσε την ευκαιρία στον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να διανέμουν για δεύτερη συνεχή χρονιά κοινωνικό μέρισμα, το οποίο είναι κατά πολύ υψηλότερο από πέρυσι.


Το χαρακτηριστικό των χθεσινών εξαγγελιών του Αλ. Τσίπρα είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση εφέτος ήταν διαβασμένη. Πρώτον δεν προχώρησε σε μονομερή ενέργεια, όπως το 2016, κάτι που όπως θυμόμαστε είχε αναγκάσει τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να ζητήσει συγνώμη από τους θεσμούς και δεύτερο εμπεριέχει την έννοια της κοινωνικής δικαιοσύνης, αφού υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια και κριτήρια περιουσίας. Να θυμίσουμε ότι πέρυσι είχε δοθεί με μοναδικό κριτήριο το ύψος της σύνταξης και το είχαν λάβει βουλευτές και κάποιοι … πλούσιοι.
Παράλληλα η κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες δεν διανέμει το σύνολο του πλεονάσματος, αλλά διατηρεί και ένα μέρος, περίπου 800 εκατ. ως μαξιλάρι ασφαλείας, προκειμένου να καλυφθούν ενδεχόμενες αναθεωρήσεις από τη Eurostat, καθώς επίσης και την προετοιμασία της Ελλάδας για τις επόμενες εξόδους στις αγορές.
Οι επιδόσεις αυτές οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα θα προσεγγίσει το 3% του ΑΕΠ (έναντι στόχου για 1,75%). Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, υπάρχει συμφωνία με τους δανειστές η οποία σφραγίστηκε στη διάρκεια χθεσινής τηλεδιάσκεψης με το οικονομικό επιτελείο.
Οι κυβερνητικές ανακοινώσεις έρχονται σε αντιδιαστολή με όσα διέρρεαν τις προηγούμενες εβδομάδες πηγές των δανειστών για προτεραιότητα στην εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου, αναφέροντας μάλιστα εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες δεν μπορεί η επιχειρούμενη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης να συνδυαστεί με την έγκριση εκταμίευσης ενός ποσού 5-10 δισ. ευρώ για την Ελλάδα από το Eurogroup την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση θα μοιράζει στο εσωτερικό κοινωνικά μερίσματα.
Προφανώς οι ενστάσεις αυτές κάμφθηκαν, εκτός και εάν υπάρξει ανατροπή σκηνικού τις επόμενες ημέρες. Η δήλωση εκπροσώπου της Κομισιόν αναφέρει ότι οι θεσμοί βρίσκονται σε συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές για τις «ιδέες» διανομής της υπέρβασης του πρωτογενούς πλεονάσματος. « Οι ανακοινώσεις δείχνουν γενικά συμβατές με αυτές τις συζητήσεις, οι οποίες δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα. Αυτές οι ανακοινώσεις θα πρέπει να μελετηθούν και να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με τις αρχές».
.